vylet (7)

Každá nie je modelka!

Mnoho dievčat, ktoré poznám, rozmýšľa nad kariérou modelky. Možno aj ty! Preklikala si mnohé webové stránky agentúr, fotografov alebo známych modeliek, nazhromaždila čo najviac informácií a teraz zisťuješ, že by to mohlo byť vážne fajn. Zdá sa ti, že všetko vo svete modelingu beží priam idylicky? Dobre. Mojím cieľom nie je presvedčiť ťa o opaku! Nasledujúce riadky sú pre všetky dievčatá, ktoré sa zaujímajú o modeling a chcú sa ním žiť. Žiť modelingom a nie rozprávkou, ktorej mladé modelky často dávajú prednosť. Sme mladí, optimistickí, ale, ak to s modelingom myslíš naozaj vážne, pozeraj sa naň reálne.

 

Rozprávka o modelingu

Si mladá. Si krásna. Už od malička si chcela byť modelkou, no až teraz sa tvoj sen môže naplniť. Už máš predsa 18 a práve si sa rozhodla chytiť život do vlastných rúk. Preto neváhaš a vypĺňaš dotazník modelingovej agentúre, ktorú ti odporučila tvoja kamarátka. Výborne, si zaregistrovaná, od teraz sa zúčastňuješ prestížnych kastingov, slávnostných recepcií, módnych prehliadok, tvoj book praská stovkami vynikajúcich fotiek od renomovaných fotografov sveta. Tvoja tvár sa objavuje na titulných stránkach prestížnych časopisov a tvoj osobný účet v banke rastie poriadnym tempom. Veď napokon za fashion fotenie neberieš honoráre nižšie ako niekoľko tisíc eur. Tvoja agentúra ti samozrejme zabezpečuje osobného agenta s autom, ktorý za teba zariaďuje všetko potrebné. Ty máš teda čas okrem iného aj na nákupy talianskeho oblečenia s najlepšími kamarátkami. A že sa okolo teba motajú chlapi od biznisu a známe tváre z obrazoviek? Normálka…

Lenže ako je to naozaj. Tvoj vyplnený dotazník v niektorej z modelingových agentúr ešte nič neznamená. Ani to, že pôsobíš v dvoch, troch alebo dokonca viacerých agentúrach. Počítala si niekedy výdavky za paušálne či jednorázové poplatky agentúram? Myslíš, že investované peniaze sa ti ihneď vrátia? Alebo… Vrátia sa ti vôbec niekedy?

V dnešnej dobe sa väčšina dievčat pokladá za modelky alebo prinajmenšom za nadmieru krásne. Mnohé agentúry ich samozrejme s radosťou vítajú, veď ich členstvo je spojené s prehlásením agentúry, že práve jej ponuka modeliek je tá najkomplexnejšia a jedna z najlepších a najväčších na internete a vôbec. A preto sa niekedy stane, že nájsť peknú babu medzi húfmi tých menej pekných, je naozaj viac než obtiažne. Nechcem sa samozrejme dotknúť žiadnej z vás, ale výraz “menej pekná” je často nepostačujúci. Predom sa teda treba s patričnou dávkou sebakritiky pozrieť do zrkadla. A ak predsa zistíš, že na to máš, fajn. Pusti sa do modelingu. Lenže.. ktorým smerom? Črtá sa hneď niekoľko možností. Staň sa úspešnou modelkou a vyber si cestu spojenú s modelingovými agentúrami a všakovakými súťažami krásy vrátane Miss Universe SR a Miss Slovensko. Alebo buď omnoho slobodnejšia a vydaj sa cestou glamour fotomodelky. Ak si pekná, máš zaujímavú tvár a fasa postavu, presadíš sa všade. Práve o teba bude veľký záujem. A tak či tak, raz sa obe cesty spájajú niekde pri fotení.. napríklad luxusného kalendára Pirelli :)

Prvý typ modelky: Je rozdiel medzi mladou modelkou a mladou modelkou. Tá prvá figuruje v niekoľkých zoznamoch modelingových agentúr, je priemerného vzhľadu a pravidelne vynakladá finančné prostriedky na agentúrne poplatky a rôzne stretnutia. Rada sa tiež pochváli, že je v pražskej modelingovej agentúre a k tomu ešte v niekoľkých ďalších. Takisto rozpráva o svojich, v úvodzokách bohatých, skúsenostiach so “známymi” fotografmi a bookermi. Predstiera profesionalitu. V skutočnosti fotila len niekoľko zákaziek, ak vôbec nejakú. Je najčastejšie stredoškoláčka a žije typickým študentským životom. Každý piatok žúrky. A že v sobotu fotí? To predsa zvládne. Po pol hodinovom meškaní je konečne na stagei. Len vizážistka zalamuje rukami a gúľa očami keď ju vidí.. ..no a výsledok je priemerný.

Druhý typ modelky: Ten druhý typ modelky je úplne iný. Tiež idé o mladú modelku. Na svojom vzhľade denne pracuje. Zodpovedne sa o seba stará, cvičí, zdravo sa stravuje, napríklad. Ku robote sa stavia zodpovedne a skutočne profesionálne. Je mladá, krásna, preto žiadaná. Je na ňu spolahnutie, preto spoluprácu s ňou vyhľadávajú agentúry, fotografi alebo samotní klienti. Má možnosť vybrať si z ponuky modelingových agentúr. Agentúry musia chcieť ju, nie naopak. Že jej nevyhovuje žiadna ponuka? To vôbec nevadí. Vo svete modelingu sa nestratí. Takáto modelka má zväčša vynikajúce fotografie, množstvo skúseností a plný bankový účet…

A ktorý typ si ty?