gopro hero3plus black

GoPRO Hero 3+ Black Edition – skúsenosti s kúpou, reklamáciou a opravou rozbitej kamery

Tento príbeh sa začal úplne normálne – chcel som robiť „poriadny obraz“ na malú kameru GoPRO. A tak som teda predal 2 kamery HERO2, aby som mohol kúpiť jednu HERO3+. Nie som biker, boarder, skater ani žiadny iný ER. GoPRO používam výhradne na filmárske účely.

1.       Nadšenie z kúpy

HERO3+ Black je iná liga
Novší model kamery GoPRO Hero3, teda HERO3+ Black Edition je zdokonalená trojka, vyladená do posledného detailu, vrátane lepšieho obalu. 2,7K a kopec manuálnych nastavení pre nakrúcanie materiálu pre ďalšiu postprodukciu z nej robia kameru použiteľnú aj pre profesionálne účely. (Toto, samozrejme, nechcú počuť profesionáli, preto musíte vždy tvrdiť, že dané zábery sú z nejakého Canonu alebo Nikonu. Potom na ich tvárach uvidíte ten slastný úsmev, ucítite potľapkanie po pleci a ubezpečenie, že „oni to vedeli“. )

Logo GoPRO be a hero

Samozrejme, nie všetko “opročka” zvládne. Problémom je vyšší šum pri slabom osvetlení a tiež hĺbka ostrosti tej mikroštrbinky, ktorá sa označuje ako optika. Protisvetlo nerobí obzvlášť veľký problém, neviem prečo v každej recenzii tvrdia, že áno. Nuž, poďme s ňou von, tam, kde je určená.

2.       Nakrúcanie

Slniečko alebo aspoň dostatok svetla, správne nastavenie a postprodukcia – obraz takmer nerozoznáte od zrkadla. Fakt! Veľa záleží od nastavení a správneho použitia. Pozrite si video s leteckými zábermi z videokoptéry s GoPRO Hero 3+

Na internete nájdete 100 siahodlhých recenzií vrátane famóznych hejtov, ja sa pokúsim zhrnúť moje skúsenosti (dobré aj zlé) do tohto článku. Píšem totiž pre ľudí, ktorí chcú počuť objektívne rady, preto vychádzam z reálnych faktov a vlastných skúseností.

Základné nastavenie

  • pre nakrúcanie počas dňa – záznam určený na jednoduchý strih videa:
    1080p, 60fps, Protune ON – nič viac.
    Výsledok: skvelé FullHD video, dokonale ostré, perfektné aj spomalené
  • pre nakrúcanie počas dňa – záznam určený na ďalšie postprodukčné spracovanie:
    2,7K, 30fps, Protune ON, 5500K (pri zamračenej oblohe viac), ISO limit 400.
    Výsledok: nebudú to vedieť spracovať v Markíze, ale všetci ostatní si poradia bez problémov

Základné spracovanie

Stiahnite si priamo GoPRO Studio, narovnajte WIDE obraz, exportnite do AVI a tešte sa (toto už budú vedieť spracovať aj v Markíze). Vy sa môžete pustiť aj do ďalšieho spracovania v Premiere – o tom ja ale nič neviem, som len pilot :D

Kamerku som si užíval až celé dva týždne. Potom sa stala obeťou leteckej katastrofy. Zahynula. Zrútila sa na zem spolu s videokoptérou DJI Phantom, H3-2D gimbalom a videoprenosom z 30 m výšky. Celý článok o tejto leteckej katastrofe nájdete TU.

3.       Reklamácia

Čo na to holandské zastúpenie GoPRO?
Milí ľudia. Prešetrili „škodovú udalosť“, empaticky sa vcítili do mojej situácie a na nákup novej kamery mi poskytli 40 % zľavu. Tú som, samozrejme, využil a zaplatil priamo do GoPRO požadovanú sumu. A zrazu bola nová kamera GoPRO na ceste z Holandska, cez 5 krajín vrátane Maďarska, ku nám – na Slovensko.

Celý proces prebehol napodiv hladko, až do chvíle, kedy zásielka po ceste Maďarskom zmenila váhu zo 400g na 20g. I vstúpil kuriér do firmy, i (podozrievavá) kolegyňa otvorila škatuľku, a ľaľa, bola prázdna. Vykradnutá cez bok škatule. Ostali len vzduchové vankúše a nálepky GoPRO, ktorým sme sa, samozrejme, veľmi potešili. Kuriér v strese telefonoval rôznym ľuďom, nakoniec sme spísali reklamáciu o „nedoručení obsahu zásielky“.

Prázdna krabica bez ukradnutej GoPROPorušená nálepka na zásielko od GoPRONarezaná krabica - ukradnuté GoPRO

Podali sme teda komplexnú reklamáciu na centrálu kuriérskej spoločnosti a takisto sme volali do holandského GoPRO, kde sa už poznáme s našou obľúbenou telefonistkou Lisou.

Čo na to holandské zastúpenie GoPRO po druhé?
Lisa vraví, že: „Ou?!“ Poslali sme teda všetky dáta, dôkazy a reklamácie. Výsledok? Riešia to cez poistku, t. j. budú to riešiť celé mesiace. Keďže my ale GoPRO potrebujeme, aby sme vhodne doplnili naše tri 25mpx SLT nezrkadlá, objednal som preto ďalšiu kameru. Pre istotu, na Slovensku. Tá konečne dorazila s tým, že sa fyzicky nachádzala v balíku – čo nás veľmi potešilo. Prevádzkovateľ e-shopu totiž prezieravo nepolepil celú škatuľu logom GoPRO, ako to urobili naši holandskí priatelia. Mimochodom, na toho maďarského zlodeja sa ani nedá hnevať. Veď tá polepená škatuľa s GoPRO logom sa mu priam vnucovala…

Záver?

Ponaučenie: Nebojte sa komunikovať so zahraničnou podporou značky, hlavne, keď ide o veľkú a známu značku akou je napr. aj GoPRO. Ide im predovšetkým o dobrú povesť, preto sa budú snažiť ešte viac, len aby bol zákazník spokojný. Kiežby taký prístup mali aj niektoré firmy u nás. Ale netreba hádzať všetkých do jedného vreca. Aj u nás sú firmy s férovým prístupom (ak ste, prirodzene, féroví aj vy). Zo svojej skúsenosti môžem objektívne odporučiť bratislavskú firmu prevádzkujúcu portál rcsvet.sk, ktorá opravila našu havarovanú kamerku.