aky graficky dizajn chce zákazník

Akú grafiku vyžaduje priemerný Slovák?

Slovenský reklamný priestor je vysoko konkurenčné prostredie a niekedy to chce poriadnu dávku úsilia, aby ste dosiahli spokojnosť a úsmev na tvári svojho zákazníka.

Ide o to, že priemerný slovenský zadávateľ reklamy primárne pracuje s myšlienkou, ako dostať “za málo peňazí veľa muziky”. Ako vytĺcť z reklamky alebo tlačiarne čo najviac a platiť, čo najmenej. V poslednej dobe sa dokonca čoraz častejšie objavujú ponuky na barter. Niekedy je výmenný obchod fajn, ale keď vás začnú bombardovať ponuky typu: “Radi by sme si u vás dali vyrobiť baner a na oplátku za to vám darujeme/ponúkame…”, poviete si, čo som charita?, ponuku odignorujete a idete ďalej.

Čím to je, že slovenský trh (vo všeobecnosti) je takto poznačený cenou? A keby len cenou, ale aj kvalitou, ktorá sa čoraz viac znižuje?

Ťažko je hľadať vinníka a ukazovať prstom. Dôležitejšie je uvedomiť si (a to by sme si mali uvedomiť úplne všetci, veď všetci sme niekoho odberatelia a niekoho dodávatelia), že ak ja ponúkam kvalitu, za ktorou si stojím, mám právo si vypýtať aj férovú cenu. Nie najnižšiu, pretože chcem napredovať, ale ani najvyššiu, pretože chcem, aby sa zákazník vrátil a nakúpil aj nabudúce.

Pri službe akou je grafický dizajn je to ešte o niečo zložitejšie. Kým sa zadávateľ dopracuje k finálnemu produktu, musí prejsť určitým procesom. Málokedy si ale uvedomuje, že je to práve on (zadávateľ), ktorý má priebeh tohto procesu plne v rukách. Tu na obranu aj druhej stany musím povedať, že ani nie každý, kto ovláda photoshop, je okamžite grafikom. Jedným dychom, však, treba dodať, že ani nie každý, kto robí vlastný biznis, je automaticky marketingovým mágom. Vždy je to o kvalitnej komunikácii na oboch stranách.

Na záver snáď len jeden odkaz hovoriaci za všetkých grafikov:
Ak chcete dobrý dizajn, dodajte kompletné a zrozumiteľné podklady. Potom môžu vaše propagačné materiály vyzerať dobre, budú vám dodané za kratší čas a ich cena nebude zbytočne vysoká.

Neveríte, že je možné nájsť kompromis medzi cenou, rýchlosťou a kvalitou? My sa tento neľahký, mierne utopický prístup snažíme. Presvedčte sa na www.kreativnareklama.sk a otestujte naše služby.