Fotograf a jeho tím

Fotografia – dobrý tím je základ profesionálneho výsledku

Ľudia, ktorí sa podieľajú na fotografických produkciách, sú väčšinou vyštudovaní odborníci alebo sú skrátka šikovní. Spolu tvoria dobrý tím, zohratý a pripravený na všetky situácie. To znamená, že v tomto prípade fotenie nerobí modelka a fotograf, ale celý tím ľudí. Sú to najmä:

Manažér

Vedúca a riadiaca funkcia, čo sa formálnej stránky týka. Nezasahuje do samotnej produkcie, ale zabezpečí celú byrokraciu – povolenia na vjazd do peších zón, chránených krajinných oblastí, zoologických záhrad, prístup k drahocenným rekvizitám múzeí alebo súkromných hotelov a wellness centier. Teda zabezpečí všetko, čo si kreatíva pýta, v rámci reálnych možností. Samozrejme nie všetko sa vybavuje „cash“. Barterov obchod je výhodný ako pre produkčnú agentúru, tak aj pre oslovené firmy a inštitúcie.

Stage Director

Táto funkcia predstavuje hlavnú organizačnú funkciu pre umeleckú časť produkcie. Tak ako kreatívci reklamných agentúr či copywriteri má na starosti réžiu. Podobne ako režiséri filmu. Neustále kontroluje výsledky a porovnáva ich so scenárom. Spolu s fotografom pripravujú každý jeden záber.

Fotograf

Tvorí jednotlivé zábery, má v nich prehľad, rozmýšľa nad správnou kompozíciou, expozíciou, rekvizitami, pózami. Inak povedané, má v oku celé fotenie. Jednotlivé sety navrhuje spolu so stage directorom a výsledky s ním pozorne kontroluje.

Asistent fotografa

Dôležitý pomocník fotografa, je nablízku vždy, keď treba vymeniť fotoaparát, objektív či batériu, prenáša fotografie do počítača, kde kontroluje prípadné nezrovnalosti v obraze, fotografie triedi podľa jednotlivých setov a archivuje na disk. Je zodpovedný za prípravu fotografovej jemnej techniky.

Asistent fotografa

Technickí pracovníci

Ľudia, ktorí pomôžu so všetkým, čo je potrebné. Majú na starosti prepravu osôb a techniky až na stage, prípravu base-campu, vybalenie a inštaláciu svetelných rámp, statívov, tankujú a pripravujú generátor elektrického prúdu a rozvádzajú elektrinu k jednotlivým rampám. Takisto montujú kulisy, prípadne rozmiestňujú rekvizity. Ako náhle je všetko hotové, zabezpečia pre personál občerstvenie a stravu.

Osvetľovač

Svojim spôsobom takisto technický pracovník, ktorý má na starosti svetlá a efekty. Ich vhodné rozmiestnenie, inštaláciu na rampy, správne nasvetlenie scény, ktoré dolaďuje spolu s fotografom. Okrem toho ovláda svetelné efekty, dym, sneh či bublinky.

Kaderníčka

Profesionálna kaderníčka zabezpečuje vlasy podľa predstavy fotografa. Či už ide o jednoduchý účes alebo zložitú kreáciu zloženú z príčeskov, sieťok a stužiek, zvládne to vždy na výbornú, pretože získala nejeden diplom a certifikát v účesovej tvorbe. Všetko potrebné má v kufri.

Vizážistka

Make-up, špirála, tiene – profesionálna vizážistka. Jej práca je nesmierne dôležitá počas celého fotenia, kedy sa vizáž modeliek niekoľkokrát prerába a opravuje. Neprípustný je lesk spoteného čela, je teda stále v strehu pripravená zasiahnuť.

Vizážistka pri práci

Štylistka

Spolu s fotografom a klientom vyberá najlepšie modely aktuálnej kolekcie, ladí ich s topánkami a doplnkami, balí a pripravuje na fotenie. Podlepiť podrážky, odstrihnúť visačky, vyplniť kabelky novinami, to všetko musí zvládnuť ešte pred fotením. Dohliada na modely počas fotenia, oblieka a sprevádza modelky na stage a dolaďuje detaily.

Paparazzi

Jeho úlohou je zachytiť backstage. Je teda stále v strehu a tam, kde sa niečo deje, má otočený objektív svojej kamery. Video-report z fotenia je dnes bežnou praxou. Časti z neho sa vysielajú v televízii, kreatívny film je aicky spúšťaný pri návšteve webstránok príslušnej módnej značky.

Model a modelka

Ako prebieha kasting sme si už popísali. Ak ním modelka prešla, máme ju na fotení. Je to teda skúsený profesionál a žiadna fajnovka. Fotiť v marci plavky do letnej kolekcie chce predsa odvahu a výdrž. Po vizáži idú vlasy, potom styling a pri fotení trpezlivo pózuje. Žiadne výhovorky, celý deň poctivo pracuje až do neskorej noci.