Fólia

Najčastejšie používané materiály pri veľkoformátovej tlači I. (Fólia)

Málokto vie, že bežné samolepky sú vlastne potlačené fólie, ktoré je možné po odlepení podkladového papiera nalepiť na vybrané miesto. Existujú v lesklom a matnom prevedení a ich trvácnosť sa počíta od 2 do 10 rokov. 

Typy fólií

1. Monomerická fólia

je určená na rovné povrchy (dosky, okná, výklady, rovné časti automobilu), jej životnosť sa odhaduje na 2 – 4 roky.

2. Polymerická fólia

je určená na mierne členité povrchy (napr. automobily) a na rovné povrchy, kde je požadovaná dlhodobá aplikácia (najmä exteriéry). Ide o vysoko kvalitný vinyl a jeho životnosť sa odhaduje na 5 – 7 rokov.

3. Liata fólia

je určená na oblé, náročné povrchy (celoplošné polepy áut alebo spotrebičov). Životnosť fólie je 8-10 rokov a ide o najkvalitnejšiu verziu vinylovej fólie, aká je na trhu.

4. Reflexná fólia

je fólia, ktorá odráža svetlo, používa sa na autopolepy (polícia, ambulancia, hasiči), ale aj reklamné zvýraznenie nápisov.

5. Autofólia

je fólia určená na celoplošný polep automobilov. Ide o liatu fóliu vylepšenú o kanálikové lepidlo, ktoré jednoducho a ľahko odvádza vzduchové bubliny z priestoru medzi lepenýn povrchom a fóliou, vďaka čomu vznikajú dokonalé polepy bez jedinej chybičky či bublinky.

6. Fólie na stenu

sú známe tiež ako tapetové fólie. Špeciálne liate fólie, ktoré sa nahriatím dokonale prilepia na akokoľvek nerovný povrch a stanú sa akoby jeho súčasťou.