kasting fotografia kreativna reklama

Modelingový priemysel – kasting

Modelingový priemysel, aj keď je v zákulisí zdrojom najrôznejších historiek, preferuje prirodzený vzhľad. Ale.. Odfarbená blondína s poriadne tmavým telom po dlhých hodinách preležaných pod solárnymi trubicami, umelými prsiami, vulgárnym výrazom tváre so silným make-upom a povolaním striptérky… má taktiež šancu. Ako to celé prebieha? Zúčastnil som sa niekoľko rokov po sebe kastingov na súťaž krásy Miss Universe SR (nie ako súťažiaci) a musím konštatovať, že to nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou. Nejde o súcit a podporu sebavedomia, šancu majú len najkrajšie dievčatá. Ostatné porota posiela domov. Bez servítky na ústach.

Kasting, 1.kolo

Na chodbe luxusného hotela postávajú dievčatá s poradovým číslom v ruke a čakajú, čo sa bude diať za dverami. Niektoré sú nervózne, iné už ostrieľané. Princíp je vždy rovnaký, porota si dievčatá prehliadne, na niečo sa opýta, prípadne odmeria. Podobných kastingov väčšina z nich absolvuje niekoľko, nič ich nerozhádže. V porote často sedia novinári módnych či lifestylových časopisov, šéfovia model managementu alebo aj celebrity. Pred porotu predstupujú krásavice ako na bežiacom páse. V ruke držia svoje poradové číslo a tiež vyplnený dotazník. Vek, výška, zamestnanie, bydlisko, skúsenosti s modelingom.. Skúsené oči porotcov rýchlo zistia základné predpoklady kandidátky. Nenápadne sa tiež hodnotí symetria tváre. To znamená, že medzi nosom a čelom nemá byť väčšia vzdialenosť ako medzi nosom a bradou. Porota si pritom do dotazníku vpisuje poznámky, napríklad NP alebo Not Possible, teda nebrať. A iné dievčatá majú možnosť pokračovať. Poobede sa konečne vyhlasujú výsledky a niekoľko dievčat prepadlo sitom a pokračujú ďalej – do druhého kola. Idú sa prezliecť do plaviek.

Kasting, 2.kolo

Tetované vpravo, celulitídy vľavo! Aby modelka uspela, musí byť najlepšia. Pri promenáde v plavkách sa dievčatá prechádzajú po móle. Tetovanie nad zadkom či boku alebo ramene. Toto nie je žiadna tetovacia súťaž a nemožno to tolerovať a akceptovať. Ďalším úkazom je celulitída. Dievčatá sa očividne nehýbu a nerozvíjajú svoje, asi od narodenia štíhle, telo. Nadmieru široké boky, krátke nohy, silné stehná – jednoducho množstvo dôvodov, prečo poslať mnohé adeptky na modelky domov.

Vybrané modelky sa dostávajú do finálovej dvanástky. V iných prípadoch sú vybrané na fotenie nových kolekcií prestížnych značiek alebo na módne show. Takéto modelky patria medzi najúspešnejšie. Okrem nich sú tu však aj „menej úspešné“, ale nie neúspešné modelky, ktoré sa venujú jednoduchým foteniam reklám pre malé firmy. Sú to často začiatočníčky, ktoré zatiaľ nemajú žiadne alebo veľmi málo skúsenosti a referencií.