klavesnica

Tworba webu bez kódu?

Adobe zverejnil nový nástroj na tvorbu webových stránok s kódovým označením Muse. Bez nutnosti písania kódu poskytuje najnovšie technológie pre tvorbu moderných webov. Grafické rozhranie podobné viacerým Adobe aplikáciám umožňuje tvorbu sieťových infraštruktúr, vkladanie html kódu, používanie jQuery šablón, náhľady v prehliadači, exportovanie do html a uploadovanie na server (spolupracuje aj s Adobe Business Catalyst).

Svojím návrhom sa podobá na Adobe Dreamweaver, ale vôbec neposkytuje prepínanie medzi grafickým a písacím módom. Snaží sa čo najviac zjednodušiť a urýchliť tvorbu webov pre dizajnérov a ľudí, ktorí už poznajú prácu s Adobe produktami ako Fireworks, InDesign, atď. Písať kód je možné jedine cez funkciu vkladania html, ktorý ale nie je ani formátovaný ani syntakticky vyfarbovaný ani nič. Cez Muse sa dá priamo komunikovať s Adobe Photoshop a neskôr to pôjde určite aj s Adobe Edge.

Podobné softvérové produkty už v minulosti zaznamenali veľký úspech, ktorý ale (s výnimkou Dreamweaveru) rapídne klesal. Vývoj Microsoft FrontPage skončil v roku 2003, Adobe GoLive v roku 2008 a aj Apple už vypustil svoj iWeb z najnovšieho iLife 2011.

Za posledné obdobie Adobe predstavil hneď niekoľko noviniek súvisiacich s webovými riešeniami a HTML5. Sú to Adobe EdgeAdobe Wallaby a Adobe Flash Builder.

zdroj: http://www.macblog.sk/novinky/adobe-muse-tvorba-html5-webstranok-bez-pisania-kodu-5170.html